zondag 25 april 2010

Aardkers

De aardkers is een eenjarige plant die vertakt en kruipend is en oorspronkelijk afkomstig is uit Mexico en Amerika. Stilaan krijgt deze plant zijn plaatsje terug in de moestuin. Hij groeit tot 1.8 meter hoog. De bladeren zijn ovaal en aan de randen vaak gegolfd. De plant is ook perfect eetbaar. Als de bes rijp is kan deze verschillende kleuren hebben: groen, geel, roodachtig, blauw of violet. Het vruchtvlees bevat een zurige of zoete smaak. Door de mooie lampionnetjes wordt de aardkers ook wel als sierplant beschouwd.

Teelt
Het vermeerderen van de aardkers vindt plaats door middel van zaaien of stekken. Het zaaien begint in april of mei. Vervolgens zullen de plantjes gaan verspenen. Het oogsten vindt vanaf eind augustus plaats en dat loopt tot eind oktober, begin november door. Dat gebeurt wanneer het lampionnetje opengaat en de bes gaat kleuren.
 
Consumptie
De aardkers kan als een fruit dessert geserveerd worden. In Mexico wordt de fruit meestal gemaakt in een saus (salsa verde), vlees of met chilipepers. Ook kan men de aardkers stoven, bakken, frituren, koken en worden toegevoegd in soep, salade en marmelade.
 
Bewaren/bewerken
Ongeveer 3 tot 4 dagen bewaren op een koele plek buiten de koelkast.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde aardkers per 100 gram:
Eiwit: 0.171 - 0.7 g
Vet: 0.6 g
Koolhydraten: 5.8 g
Vocht: 90.4 - 91.7 g
Calcium: 6.3 - 10.9 mg
Magnesium: 23 mg
Fosfor: 21.9 - 40 mg
IJzer: 0.57 - 1.4 mg
Natrium: 0.4 mg
Kalium: 243 mg
Koper: 0.09 mg
Zwavel: 27 mg
Chloride: 14 mg
Caroteen (vitamine A): 0.061 - 0.074 mg
Thiamine (vitamine B1): 0.054 - 0.106 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.023 - 0.057 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 2.1 - 2.7 mg
Ascorbinezuur (vitamine A): 2 - 4.8 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten