dinsdag 13 april 2010

Asperge

e asperge is een plantaardige lekkernij. Aanvankelijk was ze een wilde plant die in kreupelhout groeide. Nu kennen we haar als een slanke, witte wortelstok die met veel zorgen geoogst wordt nog voor hij de kans krijgt door de opgehoopte aarde naar het licht te groeien.

Naast de witte asperges, zijn er ook groene en paarse asperges, die minder zorgen behoeven maar de fijne smaak van hun witte soortgenoten missen. Het telen van witte asperges is arbeidsintensief en vraagt dure investeringen, in tegenstelling tot de gekleurde variëteiten die in de buitenlucht groeien. Witte asperges zijn nog een authentieke lentegroente. Het seizoen begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Vollegrondasperges komen pas in de tweede helft van april op de markt. Eind juni is het seizoen afgelopen.

Teelt 
De teelt van asperges vindt in Nederland voornamelijk plaats in Noord-Limburg, Noord-Brabant en rond het Drentse Borger. De normale teelt loopt van eind april tot 24 juni, de feestdag van St. Jan. Nadat met de hand de aarde rondom de scheut voorzichtig is verwijderd, wordt de asperge met een speciaal mes gestoken. Omdat de zon de aspergekopjes verkleurt, wordt de oogst grotendeels 's morgens vroeg of aan het begin van de avond binnengehaald. Alles gebeurt met de hand. Op het land worden de asperges die gestoken worden in het water gelegd, om een goede kwaliteit te houden.

Er is natuurlijk een reden waarom het seizoen stopt op 24 juni. De aspergeplant heeft namelijk voldoende tijd nodig om verder te groeien en reserves aan te leggen voor het volgende seizoen.

Na de oogst wordt de witte asperge ongeveer 6 uur in schoon, koud water gelegd. Dit water wordt regelmatig ververst. Vervolgens wordt de asperge vakkundig gewassen, op maat gesneden en gesorteerd op dikte, kleur en kwaliteit. Daarna worden ze verpakt en gekoeld.

Groene asperges worden niet in water gekoeld, maar in een vochtige koelruimte. Vervolgens wordt de groene asperge op maat gesneden en gesorteerd. Vervolgens wordt de groene asperge ook op maat gesneden en gesorteerd.

Teeltschema

  • Jaar 1: zaaien in eind maart/april
  • Jaar 2: planten in eind maart/april
  • Jaar 3: eerste oogst in eind april/mei
  • Jaar 4: tweede oogst in eind april t/m juni
  • Tot jaar 12: oogsten in eind april t/m juni
Consumptie
Asperge wordt traditioneel geserveerd met ham en ei. Er kan het beste witte wijn bij gedronken worden. In de Aziatische stijl worden asperges vaak gesauteerd. In de VS wordt de groente gegeten in combinatie met kip, garnalen of rundvlees omwikkeld met spek. Asperges worden ook gebruikt als ingrediënt in sommige stoofschotels en soepen.

Bewaren/bewerken
Let bij aankoop op de kwaliteit: kleur, vorm, versheid. U rekent ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon. U kunt asperges op een koele, vochtige plek gedurende maximaal een week bewaren. De beste bewaartemperatuur is 1 tot 4ºC. Asperges kunnen zowel ongeblancheerd als geblancheerd worden ingevroren. Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de diepvries, geblancheerd (gedurende 2 tot 4 minuten) kunt u ze een jaar ingevroren bewaren.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram asperges uit blik of glas:.
Energie: 16 kcal, 68 kJ
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.6 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 200 mg
Calcium: 15 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 0.5 g
Vitamine C: 12 mg

Voedingswaarden per 100 gram gekookte asperges zonder zout:
Energie: 16 kcal, 68 kJ
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 1.0 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 5 mg
Calcium: 20 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 0.5 g
Vitamine C: 10 mg

Recepten
Asperges met gepocheerd ei, brede hamlinten en asperges op Vlaamse wijze, geratineerde asperges met ei en ham

Video's recepten
Klik op de link om de verschillende video's te bekijken van asperge gerechten

Video's over de asperge teelt
Boerke Bogers aspergeteler op Brabantse Wal, Aspergeboederij Boshoven in Riethoven, Eerste asperges op de Brabantse Wal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten