donderdag 22 april 2010

Atemoya

De atemoya is een kruising tussen de cherimoya en de zoetzak die in 1908 in Miami (Florida) is ontstaan. Het is de vrucht van een tot 9 meter hoge, groenblijvende boom met korte stam en overhangende takken.

De vruchten zijn hartvormig, 10 centimeter lang en 10 centimeter breed. De schil is bezet met wratachtige uitsteeksels die uitgesprokener zijn dan bij de zoetzak. Het vruchtvlees is roomwit en vast van structuur. De smaak is zoetzuur aromatisch en lijkt op die van de cherimoya.

Teelt
De atemoya is beperkt tot tropische en bijna-tropische laaglanden. De boom bloeit in verschillende bodems, maar de groei en productiviteit is het beste in een diepe bodem met organische inhoud, een matige hoeveelheid vocht die rijk is aan leem. Een goede drainage is essentieel. De zaden van de atemoya ontkiemen binnen ongeveer 4 weken. Irrigatie tijdens de bloei van het fruit verbetert de kwaliteit van de atemoya. In Queensland (Australië) is de belangrijkste bloeiperiode oktober/november, de vruchten rijpen in april en mei. Als er te vroeg geplukt wordt zal de vrucht niet rijpen.
 
Consumptie
De atemoya kan door de helft of in vieren worden gesneden. De schijfjes of blokjes kunnen worden toegevoegd aan fruitgerechten of salades. Het vruchtvlees van de atemoya wordt ook gebruikt in ijs.

Bewaren/bewerken
Atemoya's worden minstens 3 weken bewaard op een koele, goed geventileerde plaats. De ideale temperatuur is 20 °C, maar alle temperaturen tussen 15 en 25 °C zijn aanvaardbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde atemoya per 100 gram:
Energie: 94 kcal
Eiwit: 1.07 - 1.4 g
Vet: 0.4 - 0.6 g
Koolhydraten: 24 g
Vocht: 71.48 - 78.7 g
Natrium: 4-5 mg
Kalium: 250 mg
IJzer: 0.3 mg
Calcium: 17 mg
Magnesium: 32 mg
Zink: 0.2 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten