donderdag 22 april 2010

Biribá

De biribá is de vrucht van een tot 20 meter hoge boom. De plant is nauw verwant aan de soorten uit het geslacht Annona.

De vrucht van is hartvormig of rond en tot 15 centimeter groot. Rijp is de vrucht geelgroen of geelbruin. De schil bestaat uit 50 tot 150 vlezige schubben met daarop een kegelvormige punt. Het vruchtvlees is crèmewit en rijp wordt het pappig en sappig. De smaak is zuur of zoetzuur en aromatisch. De vrucht bevat vele zaden.

Teelt
De biribá komt voor in warme laaglanden met temperaturen van 20 tot 30 °C. In het Amazonegebied (Brazilië) rijpen de vruchten in februari en maart. In Florida (VS) rijpen vruchten in november en december. Als de vrucht is rijp als het geelgroen of geelbruin is.
 
Consumptie

In Brazilië wordt van de fruit een gefermenteerde wijn gemaakt. Verder wordt de biribá gebruikt in vruchtensappen, milkshakes en ijs. Ook wordt van de biribá hard, zwaar en sterk hout gemaakt voor kano's boten, planken en kastjes.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde biribá per 100 gram:
Energie: 80 kcal
Eiwit: 2.8 g
Vocht: 77.2 g
Lipiden: 0.2 g
Glyceriden: 19.1 g
Calcium: 24 mg
Fosfor: 26 mg
IJzer: 1.2 mg
Vitamine B1: 0.04 mg
Vitamine B2: 0.04 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.5 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 33 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten