zondag 18 april 2010

Bleekselderij

Bleekselderij ook wel witte selder genoemd staat vooral bekend als saladegroente, maar koken, stoven en bakken kan ook. Deze groente komt vooral uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere België, Spanje en Frankrijk.

Teelt
Bleekselderij wordt gezaaid van januari tot maart onder verwarmd glas. Er moet verwarmd worden, omdat anders de plant voortijdig in bloei komt. Uitgeplant wordt in april en mei en geoogst van half juli tot eind september.
 
Consumptie
U kunt bleekselderij rauw eten, koken, stoven of roerbakken. De blaadjes bovenaan kunt u net zoals de stengels verwerken in soepen of in andere gerechten. Bleekselderij kan door zijn zachtere smaak rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel.
 
Bewaren/bewerken
Bij aankoop moet het loof van de selder een frisse kleur hebben en niet slap hangen. Men rekent ongeveer per persoon 250 gram gekookte selder en 100 gram voor de bereidingen met rauwe selder.

Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren. Selder kan wel enkele dagen bewaard worden in de groentela van de koelkast.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram gekookte bleekselderij zonder zout:
Energie: 51 KJ, 12 Kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 150 mg
Calcium: 80 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.0 g
Vitamine C: 10 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe bleekselderij:
Energie: 51 KJ, 12 Kcal
Eiwit: 1.0 g
Ijzer: 0.5 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 150 mg
Calcium: 80 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.0 g
Vitamine C: 25 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten