dinsdag 13 april 2010

Boon

Boon is de algemene naam voor de eetbare zaden van een groot aantal soorten binnen de vlinderbloemenfamilie. Daartoe behoren alle peulvruchten. Zonder verdere toevoeging wordt meestal de gewone boon bedoeld. Boontjes heeft meestal betrekking op sperziebonen. Technisch gezien zijn pinda's geen noten, maar bonen (Arachis hypogaea).

Teelt
Het zaaien begint begin mei op beschutte plaatsen. De eerste blaadjes komen twee weken later naar boven. Veiliger is het om tot eind mei te wachten, vanwege de kou en natheid die de bonen niet kunnen verdragen. Leg de bonen met twee of drie bij elkaar in een putje van 5 cm diep. Behalve aarden en onkruidvrij houden is er geen werk.

De boon moet het hebben van zijn enorme groei- en klimkracht plus de rijke en gevarieerde bloei. De planten doen het goed bij iets lagere temperaturen en zijn in een wisselvallige zomer of op een minder zonnige plaats op hun best.
 
Consumptie
Verwijder de harde uiteinden en de eventuele draad. Laat het 20 minuten stomen en doe er aardappels of rijst en ui of knoflook bij als begeleiding. Even spoelen met koud water na het koken of stomen. De kleuren blijven behouden. Bonen worden niet rauw gegeten. Ook verse dopbonen kunnen gereserveerd worden en vormen, ondanks hun mindere bekendheid, een voedzaam ingrediënt. Vervolgens de bonen laten drogen, in de open lucht, om ze daarna te oogsten en te bewaren voor de winter.
 
Bewaren/bewerken
Bonen kunnen onder koele omstandigheden maximaal twee jaar worden bewaard.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde rauwe groene boon per 100 gram:
Energie: 31 kcal, 130 kJ
Koolhydraten: 25.6 g
Vet: 1 g
Eiwit: 4.4 g
Water: 90.3 g

Thiamine (vitamine B1): 0.1 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.1 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.8 mg
Vitamine B6: 0.1 mg
Vitamine C: 16.3 mg
Vitamine E: 0.4 mg

Calcium: 37 mg
IJzer: 1 mg
Magnesium: 25 mg
Fosfor: 38 mg
Kalium: 209 mg
Natrium: 6 mg
Zink: 0.2 mg
Koper: 0.1 mg
Mangaan 0.2 mg
Selenium: 0.6 mcg
Fluoride: 19 mcg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten