donderdag 22 april 2010

Cherimoya

De cherimoya is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israël) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de jamaica-appel genoemd.

Het is een in droge tijden bladverliezende struik of kleine boom, die 9 meter hoog kan worden. De bladeren zijn alternerend, enkelvoudig, langwerpig en zijn 7 tot 15 centimeter lang en 6 tot 10 centimeter breed. De plant werpt meerdere malen per jaar zijn bladeren af waaronder in de lente. De bloemen groeien in kleine clusters, en zijn 2 tot 3 centimeter breed, met zes bloemblaadjes en zijn geel-bruin van kleur met vaak paarse puntjes in de basis.

De verzamelvruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerping en hartvormig, 10 tot 20 centimeter lang en met een diameter van 7 tot 10 centimeter, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet.

Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en België op markten, in supermarkten en in toko's verkocht. In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt.

De vrucht wordt ook wel Jamaicaanse appel genoemd.
 
Teelt
De plant heeft geen speciale voorkeur voor een bepaald bodemtype maar groeit op alle bodems zolang deze maar doorlatend zijn en er veel water voorhanden is.Wel belangrijk is de hoeveelheid licht. De cherimoya groeit slechts goed boven de 1000 m. Op deze hoogten hebben we lagere temperaturen samen met een intense zonneschijn. De opbrengst per plant was niet zo hoog (20 tot 30 kilogram per boom ). Dit was één van de factoren waarom de cherimoya niet op grote schaal geteeld werd. De laatste jaren zijn echter veredelde planten met een grotere opbrengst geselecteerd.

Wegens de versheid van de vruchten kunnen de zaden vrij makkelijk gebruikt worden om planten uit op te kweken. Laat de zaden, op een warme plaats, ontkiemen in zuiver (kalkvrij),vochtig, zand. Dit proces duurt 2 tot 3 weken. Eénmaal dat de planten een stevig wortelstelsel gevormd hebben kunnen ze opgepot worden in een vrij schraal bodemmengsel, zoals cactusgrond. Wen uw cherimoyaplant geleidelijk aan zonlicht en plaats hem zo licht mogelijk. Geef niet teveel water, de boom is beter bestand tegen droogte dan tegen wateroverlast. Onder dergelijke omstandigheden kan de plant een tweetal meter hoog worden, en misschien komen er wel vruchten aan. Verser kan het niet. Een nauwe verwant van de Cherimoya kan u in de tuin kweken. De Pawpaw of Asimina triloba is volledig winterhard en geeft vergelijkbare vruchten.
 
Consumptie
De cherimoya is heerlijk om uit de hand te eten en kan ook goed worden verwerkt in bijvoorbeeld fruitsalades of een toetje met yoghurt of kwark. Snijd de vrucht in de lengte doormidden, verwijder de pitten en lepel het vruchtvlees uit of snijd het los. De zwarte pitten in het vruchtvlees en de geschubde schil zijn niet eetbaar.

Tip:
Het vruchtvlees is behoorlijk zoet. Een beetje citroensap lost dit probleem op.
 
Bewaren/bewerken
Cherimoya's zijn slechts beperkt houdbaar en moeten onmiddellijk na aankomst geconsumeerd worden. Onrijpe vruchten mogen op kamertemperatuur een paar dagen verder rijpen.na circa 3 dagen rijp. Keer ze af en toe. Bewaar cherimoya's nooit in de koelkast. Lichte schilbeschadiging kunnen voorkomen, maar is niet erg.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 393 kJ, 94 kcal
Eiwit: 1.3 g
Vet: 0.4 g
Koolhydraten: 24 g
Water: 73.5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten