donderdag 22 april 2010

Custardappel

De custaradappel is de vrucht van een tot 10 meter hoge, in droge tijden bladverliezende boom. Zoals alle soorten Annona bestaat ook deze soort uit verzamelvruchten die uit vele vergroeide vruchtbladen bestaan, wat bij deze vrucht op basis van de weinig gestructureerde schil en de homogene pulp niet makkelijk te zien is. De vruchten zijn appel of hartvormig en bij de steel ingedeukt. De vrucht wordt tot 8 tot 13 bij 8 tot 16 centimeter groot. De 1 millimeter dikke schil is hobbelig en glanzend, rijp goudgeel of oranjerood, vaak met zwartbruine vlekken.

Op de markt ziet men vaak overrijpe, lelijke bruine vruchten die als handfruit het lekkerst zijn. Rijp is het witte vruchtvlees melig, fijnkorrelig pappig, weinig sappig en aromatisch-zoetzuur van smaak. Aangesneden vruchten worden snel bruin. De vrucht bevat vele 1,2 cm grote zaden. Alle andere delen van de plant (dus behalve de vrucht) zijn giftig. De bomen dragen vanaf 4 jaar oud tot 45 kg aan vruchten per jaar.

Teelt
De custardappelboom groeit in een tropisch klimaat. Dat doet hij het beste in een laaggelegen, diepe bodem met voldoende vocht en een goede drainage. De boom groeit snel en reageert goed op biologische meststoffen, irrigatie en droog geweer gedurende de groeiperiode. De vorm van de boom wordt verbeterd door snoeien. Wanneer de custardappel groen geplukt wordt beschikt het over een lage kwaliteit. Een volwassen boom kan 75 tot 100 vruchten per jaar voortbrengen.
 
Consumptie
De vrucht is goed te eten, maar wordt ook gebruikt in zoete drank en als vervanging voor melk.
 
Bewaren/bewerken
Onrijpe vruchten bewaren op een koele plek (10 - 12 °C). Ze worden binnen 1 of 2 weken rijp. Op kamertemperatuur gebeurd dat na ongeveer 3 dagen.
 
Voedingsstoffen
Voedselwaarde per 100 gram:
Energie: 393 kJ, 94 kcal
Eiwit: 1.3 g
Vet: 0.4 g
Koolhydraten: 24 g
Water: 73.5 g
Vitamine C: 29.7 mg
Calcium: 22.3 mg
IJzer: 0.78 mg
Fosfor: 23.4 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten