vrijdag 23 april 2010

Dadel

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm die in subtropische en woestijnachtige gebieden in Noord-Afrika, de Arabische Staten, Californië en Australië groeit. De vingervormige vrucht groeit in groepjes van enkele tientallen hoog in de bomen en verandert tijdens het rijpen van groen in glanzend bruin. Dadelpalmen dragen veel vruchten: de jaaropbrengst is zo'n 50 kilogram. Tot enkele jaren geleden waren er buiten de landen van herkomst alleen gedroogde dadels verkrijgbaar, maar nu worden ook verse dadels geëxporteerd. Slechts enkele van de vele soorten zijn te koop.

Teelt
De teelt van dadels is zeer oud en is waarschijnlijk begonnen in het Midden-Oosten. Nog steeds worden ze vooral geteeld in Noord-Afrika en de Arabische landen, maar ook in Californië. Voor een land als Tunesië vormen dadels een belangrijk exportproduct.
 
Consumptie
Verse dadels kunt u zo eten. Als u ze liever schilt, knijp dan voorzichtig aan de steelkant tot de vrucht eruit springt. U kunt ze ontpitten en vullen met gewone of gekleurde marsepein of met noten. Ook kunt u ze door de suiker rollen, zodat u decoratieve petitfours krijgt.

Verse dadels smaken ook lekker in fruitsalades en wintercompôtes. Verrassend genoeg zijn ze ook heerlijk in hartige gerechten; in Noord-Afrika worden ze gebruikt in tagines (geurige stoofschotels) en kerrieschotels, of als saua of vulling voor vis, vlees of gevogelte. Dadels hebben een zekere affiniteit met kaas. Serveer ze op een kaasplankje of halveer, ontpit en vul ze met roomkaas.

Gedroogde dadels zijn lekker in cake en warme desserts, en combineren goed met walnoten en amandelen. Voor gebruik in de keuken moet u ze ontpitten en fijnhakken met een in heet water gedompelde schaar.

Bewaren/bewerken
Verse dadels:
Deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur. Ze worden los en in doosjes verkocht. dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; u kunt ze in dit stadium weliswaar eten, maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels. Om ze te laten rijpen moet u de dadles op kamertemperatuur bewaren. Verse dadels kunt u heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren (wat bijna altijd het geval is).

Semi-gedroogde dadels:
Deze worden in groepjes aan de steel verkocht. ze hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.

Gedroogde dadels:
Deze geliefde kerstlekkernij, kleverig en zoet, wordt vaak verkocht in een langwerpig doosje met een afbeelding van palmbomen en lkamelen erop. Sinds de komst van verse dadels is hun populariteit afgenomen. Gedroogde dadels worden ook in geperste blokken voor kookdoeleinden verkocht. Sommige oosterse supermarkten hebben kleine, rimpelige rode dadels en zwarte dadels met een rokerige smaak (Chinese dadels) in voorraad, maar die zijn alleen geschikt voor bij het koken. Semi-gedroogde en gedroogde dadels zijn maandenlang houdbaar, maar bewaar ze niet in de buurt van sterk ruikende etenswaren zoals uien, want die geur absorberen ze.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100g gedroogde dadels:
Energie: 275 kcal, 1151 kJ
Vezels: 7,5g
Koolhydraten: 73,51 g
Vet: 0,45 g
Eiwit: 1,97g
Water: 22,50 g
Calcium: 32 mg
IJzer: 1,15 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten