zondag 18 april 2010

Kliswortel

Kliswortel of Grote Klit is van oorsprong een oud Europees gewas, maar wordt nu voornamelijk in Japan gegeten. In veel europese landen groeit de plant nog steeds in het wild. In Duitsland maken kinderen grote bollen van de bloemhoofden, die als klittenband aan elkaar plakken. Vandaar ook de naam Grote Klit.

Teelt
Zaaien in maart tot juni. Het zaad eerst in water weken, uitzaaien en bedekken met 1 centimeter aarde. Maak de grond eerst goed los vanwege de diepe beworteling. Dit oogst straks ook een stuk makkelijker. De oogst geeft in juni tot september, afhankelijk van de zaaitijd, een lange bruine wortel. Circa 6 maanden na het zaaien verhouten de wortels, dus uiterlijk na 5 of 6 maanden oogsten. Het jaar na het zaaien schiet de klis in de bloei. De bloemen zijn distel-achtig, mooi en worden druk bezocht door hommels en vlinders.
 
Consumptie
In de tweede helft van de 20e eeuw nam het gebruik van de kliswortel in de keuken toe. In Japanse gerechten wordt het gecombineerd met sojasaus, suiker en sesamolie. In Kyoto wordt de wortel gebruikt als snack, te vergelijken met patat. Ze kunnen net als asperges worden gegeten.
 
Bewaren/bewerken
Bewaren in vochtig keukenpapier gewikkeld of verpakt in een perforeerde plastic zak. De wortels blijven enkele dagen vers.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden van 100 gram kliswortel:
Vitamine A: 1 mcg
Vitamine B1: 0.05 mg
Vitamine B2: 0.04 mg
Vitamine C: 3 mg
Vitamine E: 0.6 mg
Kalium: 320 mg
Calcium: 46 mg
Koolhydraten: 15.4 g
Vet: 0.1 g
Voedingsvezels: 5.7 g
Eiwit: 1.8 g
Energie: 65 kcal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten