vrijdag 16 april 2010

Komkommer

De komkommer steekt de tomaat in populariteit naar het kroontje. Hij komt oorspronkelijk uit Afrika waar ze 'm 3000 jaar geleden al consumeerden om z'n sappige kwaliteiten. Vol met mineraalrijk vocht en arm aan calorieën. Komkommer is fris tussendoor, een knapperige dorstlesser en een pittige sla vriend. De minikomkommertjes (1,5 2,5 ons) zijn zeer geschikt om te vullen en te stoven. En bovendien ideaal voor de 1-persoons huishoudens.

Teelt
De komkommer is een warmteminnend gewas en wordt in ons klimaat uitsluitend onder glas geteeld. In Nederland worden er mini, midi, Japanse en standaard komkommers geteeld. Het aantal maal per jaar dat komkommers worden geteeld varieert van één tot vier keer per jaar. Bij vier keer telen wordt de plant optimaal gebruikt, maar heeft in verhouding dan een kortere levensduur.

Uit het zaad ontwikkelt zich een kiemplant waaraan zich bladeren vormen. Tijdens de teelt wordt een aantal bladbeginsels weggehaald, zodat de plant meer ruimte heeft en zich stabieler kan ontwikkelen. Men laat het gewas langs een touw naar boven groeien naar een draad en wikkelt twee scheuten over deze draad, zodat twee ranken zicht kunnen ontwikkelen en weer naar beneden door kunnen groeien. Om de plant recht naar boven te laten groeien wordt het touw gemiddeld drie keer per week om de top van de plant gedraaid. Het oogsten van een komkommer vindt plaats vanaf half februari tot half oktober en gebeurt met een mesje.

Teeltschema
Koud glas: zaaien in april/mei, planten in mei/juni, oogsten in eind juni t/m september
Met plantenopkweek: zaaien in eind april/mei, planten in eind mei/juni, oogsten in augustus/september
Ter plaatse: zaaien in eind mei, oogsten in augustus/september

Consumptie
Voor het gebruik dient een komkommer grondig gewassen en eventueel geschild te worden. De uiteinden worden best verwijderd. Komkommer eet men meestal rauw en is onmisbaar in een verfrissende salade. Toch kan de komkommer ook warm toebereid worden. Het is dan wel raadzaam om de kern met een lepeltje te verwijderen.

Bewaren/bewerken
Een verse komkommer is egaal, glanzend groen en hard en heeft een stevig groen steeltje.

Bewaar komkommers niet in de koelkast. Komkommers kunnen niet zo goed tegen de kou; ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. U kunt ze het beste bewaren op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar. Bewaar ook nooit tomaten naast komkommers want ook dan slaan ze geel uit.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 34 KJ, 8 kcal
Eiwit: 0.8 g
IJzer: 0.2 mg
Koolhydraten: 1.2 g
Natrium: 5 mg
Calcium: 14 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 0.7 g
Vitamine C: 10 mg

Recepten
Slibtong met komkommersaus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten