donderdag 22 april 2010

Kwini

De kwini is een weinig bekende verwant van de mango. Het is de vrucht van een groenblijvende, tot 30 meter hoge boom. De bladeren zijn donkergroen, ovaal, toegespitst en aan de basis afgerond. De roodgekleurde bloeiwijzen zijn kaal en in omtrek kegelvormig.

De vrucht is ovaal, zeer kort en stomp getuit. Hij is 10 tot 13 bij 6 tot 10 centimeter groot. De 2 millimeter dikke schil is mat groen met roodbruine stipjes. De schil bevat een sap dat irriterend voor de slijmvliezen is. Dit sap vormt aan de oppervlakte van onbeschadigde vruchten kleverige, bruinachtige vlekken. Het sappige vruchtvlees is zeer zacht, vezelig en zwavelgeel tot donkergeel van kleur. Het ruikt onaangenaam naar terpentijn en smaakt zoet-aromatisch en licht harsig.
 
Teelt
Op West-Java (Indonesië) is het seizoen van augustus tot november. Kwini's worden vermeerderd door zaad en zelden door enting. In gebieden met twee droge periodes vinden er twee teelten per jaar plaats.
 
Consumptie
De kwini wordt als handfruit gegeten en in salades verwerkt. Er moet vanwege het melksap van de schil opgelet worden met het schillen van de vrucht. Jonge, onrijpe vruchten worden toegevoegd aan curry’s of zoetzuur ingelegd.
 
Bewaren/bewerken

Zie 'bewaren/bewerken' van de mango.
 
Voedingsstoffen

Voedingswaarde kwini per 100 gram:
Energie: 290 kJ
Eiwit: 0.9 g
Vet: 0.1 g
Koolhydraten: 18.5 g
Water: 80 g
Natrium: 0.6 g
Thiamine (vitamine B1): 0.04 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.06 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.7 mg
Vitamine C: 13 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten