dinsdag 13 april 2010

Lente-ui

Lente-ui wordt ook wel bos of stengelui genoemd. Het zijn jonge uitjes, die met loof en al zijn geoogst. Lente-uien hebben een zachte, licht pikante smaak die tussen die van bieslook en ui in ligt. Dit maakt de groente erg geschikt om in groetenhapjes te verwerken. Fijngesnipperd kan lente-ui rauw in salades, in sauzen of op de boterham worden gebruikt.

Als lente-uitjes worden mee gestoofd, geven ze een gerecht een zachte uiensmaak. Daardoor is het een lekkere smaakmaker in voorjaarsgerechten, eiergerechten, bij vis en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees en kip. Ook in veel oosterse gerechten wordt lente-ui verwerkt. Zachtjes in boter gestoofd is lente-ui erg lekker in vullingen. Echt verrassend is gefrituurde lente-ui. Snijd ze in stukken van 8-10 cm, haal de stukken lente-ui door een luchtig beslag en frituur ze enkele minuten in heet frituurvet.

De naam bosui komt van de manier waarop de uien worden verkocht, in bosjes van enkele stuks. Het formaat van lente-uitjes kan nogal verschillen. Soms zijn ze klein en dun, soms zijn het flinke uien. Verwijder voor het gebruik het wortelvoetje en het buitenste droge vliesje. Vervolgens kunt u zowel het witte als het groene deel dwars in ringetjes of stukjes snijden. Lente-uien zijn echt vers als ze glanzend groen zijn met frisse stengels en een schone witte onderkant. Lente-ui is het hele jaar door te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten