zondag 25 april 2010

Limoen

De limoen is een vrucht van een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), inheems in Zuidoost-Azië. Geleidelijk is deze soort geïntroduceerd in steeds meer westelijke landen. Van alle citrussoorten is de limoen het minste tegen kou bestand. De hoogte is 6 tot 7 meter. De limoenvrucht is eivormig en heeft een opgezwollen tepeleind. De schil is bleekgeel en het vruchtvlees is zuur van smaak. Ze worden gebruikt in dranken en als smaakmaker.

Teelt
De limoen wordt vaak gekweekt uit zaad. Limoens kunnen ook worden geënt met harde houten stekken en zijn erg gevoelig voor lage temperaturen. Verder kan de limoen zich aan verschillende bodemtypes aanpassen. Een voorwaarde is een goede drainage voor de limoenboom. De beste tijd voor het uitzaaien is het einde van de winter of het vroege voorjaar. Voorafgaand aan het planten moet er onkruid verwijderd worden.
 
Consumptie
Culinair gezien zijn limoenen net zo veelzijdig als citroenen. Het sap van limoenen wordt gebruikt als drank, ingrediënt van dranken, bij salade-en vis dressings en als smaakversterker. De schil van de limoen kan gebruikt worden in gerechten mits de limoen onder koud stromend water goed wordt schoongeborsteld.

Bewaren/bewerken
Kies limoenen die stevig zijn en zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte. Voor de optimale smaak kunt u ze het best op kamertemperatuur bewaren. Limoenen in de fruitschaal voorkomt bruinverkleuring van fruit als appel en banaan.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 126 Kjl, 30 Kcal
Eiwit: 0,7 g
Koolhydraten: 10,5 g
Vet: 0,2 g
Vitamine C: 2,9 g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten