zondag 25 april 2010

Mandarijn

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom (Citrus reticulata) die uit China afkomstig is. Hij draagt dezelfde naam als de hoge staatsambtenaren in het oude China, namelijk de Mandarijnen.

De namen mandarijn en tangerijn (Citrus tangerina) worden wel eens door elkaar gehaald. Tangerijnen zijn er alleen rondom de kerst en worden vaak verkocht met het steeltje en bladeren eraan. Maar ook mandarijnen worden wel met een steeltje en bladeren verkocht. Dit gebeurt vooral in België. Tangerijnen bevatten pitjes en smaken zoet.

Teelt
De voorwaarde van een goede teelt is dat er voldoende drainage en voedsel is. De planten moeten bemest worden en in de zomer buiten op een beschutte plaats staan. 's Winters kan de citrusboom overwinteren op een lichte plaats met weinig water en geen voedsel.
 
Consumptie
Mandarijnen worden meestal naturel gegeten of worden gebruikt bij de bereiding van frisse (fruit)salades.
 
Bewaren/bewerken
Bewaren:
In de koelkast kan u mandarijnen ruim een week bewaren.

Bereiding:
Mandarijnen worden meestal naturel gegeten of worden gebruikt bij de bereiding van frisse (fruit)salades. Na een grondige wasbeurt kunt u de schil van mandarijntjes gebruiken voor de bereiding van sauzen.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 192 kJ, 46 kcal
Eiwit: 0.7 g
Koolhydraten: 10.1 g
Vet: 0.3 g
Suikers: 1.7 g
Water: 86.7 g
Vitamine C: 30 mg
Natrium: 1 mg
Kalium: 210 mg
Calcium: 33 mg
Fosfor: 20 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten