vrijdag 16 april 2010

Paksoi

Van oorsprong is paksoi, familie van de Chinese kool, afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid. Paksoi is een langwerpige, open bladkool met vaak niet meer dan acht tot tien grote groene bladeren en spierwitte nerven. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel.

Paksoi komt oorspronkelijk uit Azië maar is al geruime tijd in Nederland verkrijgbaar en wordt hier ook geteeld. De smaak van de knapperige licht- tot donker groene bladeren lijkt op die van Chinese kool maar is iets pittiger.
 
Teelt
Tegenwoordig wordt paksoi het hele jaar door in Nederland geteeld. Paksoi kan vanaf half juli tot half augustus in volle grond worden geteeld. Paksoi wordt altijd in perspot opgekweekt. Doordat paksoi snel groeit en geen zware krop moet vormen kan die al na zes weken geoogst worden. Vanaf september wordt paksoi onder glas geteeld. Chinese koolsoorten, zoals paksoi, zijn in principe niet geschikt om te bewaren zoals rode of witte kool.

Teeltschema
Normaal: zaaien in juli/augustus, planten in augustus, oogsten in september/oktober. Ter plaatse: zaaien in juli/augustus, oogsten in eind september/oktober

Consumptie
De groente wassen en in fijne reepjes snijden. Reken voor 1 persoon 250 gram groente wanneer de groente gekookt wordt gegeven. Voor een salade is 150 gram per persoon genoeg.

De groente heeft qua smaak wat weg van Chinese kool. Paksoi is uitstekend te gebruiken in de Indische en Chinese keuken. Natuurlijk is paksoi ook goed rauw te eten.
 
Bewaren/bewerken
Het voetje wegsnijden. Paksoi is enkele dagen in de groentelade van de koelkast te bewaren. Paksoi kan ook ingevroren worden, blancheer de paksoi dan 2 minuten.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 48 KJ, 11 Kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.6 mg
Koolhydraten: 1.4 g
Natrium: 7 mg
Calcium: 54 mg
Vet: 0.2 g
Vezels: 1.2 g
Vitamine C: 21 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten