zondag 25 april 2010

Perzik

De perzik is een populaire vrucht. Ze bevat een harde houten pit net als de abrikoos, de pruim en de kers. Technisch zijn dit alle steenvruchten. De perzik is zelffertiel en kan dus zichzelf bevruchten.

De perzik wordt voornamelijk gekweekt in Iran en de omgeving van de Middellandse Zee. De naam Perzik betekent Perzisch. Perziken komen oorspronkelijk uit China maar zijn via Perzië in Europa terecht gekomen.

De schil voelt een beetje pluizig aan. Een vorm zonder deze pluizige schil heet een nectarine. Behoudens de schil bestaat er geen wezenlijk verschil tussen perziken en nectarines. Een nectarine is dus geen kruising tussen een perzik en een pruim zoals soms wordt verondersteld.

Binnen de rassen wordt wel onderscheid gemaakt naar de kleur van het vruchtvlees: wit, geel of rood. Veel witvlezige rassen staan er om bekend dat ze beter smaken dan de geelvlezigen maar een nadeel is dat ze veelal slechter tegen transport kunnen.
 
Teelt

In Nederland werden vroeger perziken onder glas geteeld. Deze teelt is nagenoeg verdwenen omdat de Nederlandse kasperziken qua kostprijs niet konden concurreren met de perziken die in zuid-Europa gewoon buiten groeien.

Ook buiten een kas is teelt in Nederland wel mogelijk, zeker als de boom op een beschutte plaats staat (bijvoorbeeld tegen een zuidmuur). Perziken bloeien in Nederland buiten al vroeg (in april) waardoor er een grotere kans bestaat op bevriezing van de bloemen door nachtvorst. Daardoor kan de oogst van buitenperziken wisselvallig zijn. Indien de bloemen niet door nachtvorst zijn beschadigd kan de vruchtzetting zeer overvloedig zijn. Ruime vruchtdunning is dan noodzakelijk zodat de overblijvende vruchten voldoende gelegenheid krijgen om volledig uit te groeien en alleen dan een goede kwaliteit zullen krijgen.
 
Consumptie
Perziken hebben een zoete smaak. U kunt ze eten met of zonder schil. Perziken smaken lekker fris in salades en bij desserts.
 
Bewaren/bewerken
Perziken zijn ongeveer gedurende het ganse jaar verkrijgbaar dankzij de import. Let er bij de aankoop op dat de vruchten geen plekjes vertonen. Vaak worden de perziken verkocht wanneer ze nog hard zijn. De vruchten zijn rijp wanneer ze zacht zijn en de pit gemakkelijk loskomt.

Perziken zijn erg kwetsbare vruchten. Behandel ze zeer voorzichtig. U kan ze maximum één week bewaren in de koelkast. Harde vruchten kan u laten narijpen op kamertemperatuur.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100g:
Energie: 43 kcal, 180 kJ
Vezels: 2 g
Koolhydraten: 11,10 g
Vet: 0,09 g
Eiwit: 0,70 g
Water: 87,66 g
Calcium: 5 mg
IJzer: 0,11 mg
Vitamine C: 6,6 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten