zondag 18 april 2010

Rode biet

Waarschijnlijk worden bieten al sinds de Romeinse tijd gegeten daarnaast heeft men uit de vele recepten in kookboeken uit de 19de eeuw kunnen afleiden dat de biet in die tijd zeer populair was. Bieten zijn nauw verwant aan suikerbieten en mangelwortels.
De rode biet (of kroot) is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Daarnaast bestaan er ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

De rode biet wordt gedurende het hele jaar aangeboden. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van de winterbieten.
 
Teelt
Bij de teelt van bieten worden verschillende teeltperioden onderscheiden:
  • De zeer vroege teelt, waarbij gezaaid wordt van half februari tot half maart onder verwarmd glas en in de eertse helft van april buiten wordt uitgeplant. De oogst valt tussen half mei en half juni.
  • De vroege teelt, waarbij in maart ter plaatse wordt gezaaid, de oogst valt tussen half juni en 10 juli.
  • De zomerteelt, eind maart wordt ter plaatse gezaaid, de oogst valt tussen 10 juli en eind juli.
  • De herfstteelt, waarbij van eind april tot begin juni ter plaatse wordt gezaaid, de oogst is van september tot november.
Consumptie
De zoete smaak van bietjes is op veel manieren combineren. U kunt ze bakken, stoven of als salade eten. U heeft ± 250 gram per persoon nodig als u de bietjes als warme groente serveert. Voor een salade is ± 150 gram voldoende.
 
Bewaren/bewerken
Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Voor zomerbieten moet men ongeveer 25 minuten kooktijd rekenen. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken dienen ze afgekoeld te worden onder koud water. Gekookte bieten moeten enkel nog ontveld en in stukjes gesneden worden en verwerkt worden in het gekozen recept.

De groente blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Gekookte winterbieten moeten bij aankoop helderrood van kleur zijn. Ze kunnen zonder plastic 2 dagen in de koelkast worden bewaard.

Rauwe bieten zijn met loof circa 1 week en zonder loof 1 tot 3 weken houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 234 KJ
Eiwit: 1.7 g
IJzer: 0.6 mg
Koolhydraten: 11.4 g
Natrium: 43 mg
Calcium: 28 mg
Vet: 0.3 g
Vezels: 2.3 g
Vitamine C: 8.0 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten