vrijdag 16 april 2010

Romanesco

Romanesco of groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en heeft een geelgroene kleur. Het is echter door de vorming van torentjes een veel decoratievere groente dan bloemkool. Een mooi voorbeeld van een fractal* in de natuur. In Nederland is romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vindt de teelt op grotere schaal vanaf 1986 plaats.

Teelt

Voor de teelt dient het blad voldoende opgericht te zijn om de kool in de schaduw te houden anders kleurt deze rood. Ook kunnen er wat bladeren omgeknikt en bovenop de kool gelegd worden, maar dat is eigenlijk niet noodzakelijk.
Van april tot begin juli kan romanesco gezaaid worden. De beste zaaitijd is echter van eind mei tot eind juni. De planttijd ligt in mei tot en met juli. De plantafstand bedraagt 75 bij 50 centimeter. Er kan geoogst worden vanaf juli tot in november.

Consumptie
De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Bewaren/bewerken
Alle bloemkoolsoorten worden 5-7 dagen in de groentelade van de koelkast bewaard. In plastic folie verpakken om uitdroging te voorkomen.
 
Voedingsstoffen
De romanesco is voor rijp aan vitamine C, vezels en carotenoïden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten