zondag 25 april 2010

Sweetie

De sweetie is een kruising tussen de grapefruit en de pomelo, die in 1984 vanuit Israël op de markt is gekomen. De schil is groen tot geel en het vruchtvlees is bleek geel. De smaak is zoals de naam al zegt zoet. De vrucht is even groot als de pomelo.

Teelt
De sweetie heeft minder warmte nodig dan de gemiddelde pomelo/grapefruit. Dit komt omdat de sweetie mag worden geteeld op grond dat ongeschikt is voor de traditionele grapefruit. Omdat de sweetie niet op grote schaal geteeld wordt is het een relatief dure fruit.

De teelt van de sweetie zal vergelijkbaar zijn met de grapefruit/pomelo.

Consumptie
De sweetie kan op verschillende wijzen worden geconsumeerd: in gesneden stukjes, gehalveerd en uitlepelen met een lepel en als sap.
 
Bewaren/bewerken
De sweetie kan een week worden opgeslagen op kamertemperatuur, of twee tot vier weken in de koelkast.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per sweetie (100-150 gram):
Energie: 24 kcal
Eiwitten: 0,7 gr
Koolhydraten: 4,8 gr
Vet: 0,2 gr
Vezels: 2,7 gr
Vitamine c: 35,6 mg
Kalium: 247,3 mg
Natrium: 4,75 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten