zondag 18 april 2010

Rettich

Rettich zijn witschillige rassen van de rammenas. Er zijn ook rassen met een zwarte, rode, blauwe, bruinzwarte en gele schil. De groente komt uit onder andere Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De rettich is vrij pittig van smaak.

Teelt
De wit- en roodschillige rassen worden voor de vroegste teelt in het voorjaar gezaaid en zijn wat later oogstbaar dan de radijs. Voor de zomerteelt wordt er gezaaid in april en mei. De zwartschillige rassen worden als nateelt gezaaid in juni en juli op een rijafstand van 25 centimeter en in de rij is na dunning de plantafstand 20 centimeter.

Teeltschema
Voorjaar: zaaien in februari/maart, planten in maart/april, oogsten in mei/begin juni
Zomer: zaaien in april t/m juni, oogsten in juni t/m september
Winter: zaaien in juni t/m augustus, oogsten in september t/m november

Consumptie
Rettich wordt meestal rauw gegeten in stukjes gesneden of geraspt bij slaatjes of andere gerechten. Rettich heeft een pittige smaak die verschilt naargelang de soort.

Bewaren/bewerken
Op een koele plaats bewaren bij een temperatuur van 12-14 °C. In de koelkast bij een temperatuur van 4-7 °C zeven dagen zonder blad.

Voor gebruik de rettich wassen en schillen. De worteltjes in plakjes of reepjes snijden.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram verse rettich:
Energetische waarde: 125 kJ
Koolhydraten: 5 gram
Eiwit: 2 gram
Vet: 0,2 gram
Vitamine C: 30 mg
Vitamine B1: 0,07 mg
Vitamine B2: 0,02 mg
Calcium: 120 mg
IJzer: 2 mg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten