vrijdag 16 april 2010

Veldsla

Veldsla is een slasoort die voornamelijk in de winter en in het voorjaar verkrijgbaar is. Het zijn kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. De blaadjes hebben een zeer aromatische smaak.

Teelt
De professionele teelt vindt vooral plaats in Zuid-Holland (rond Barendrecht), Limburg en Zeeland. De teelt kan op 3 verschillende wijze worden uitgevoerd:

Vollegrond
Herfstteelt: breedwerpig of op rijen vanaf half augustus tot eind september zaaien. De rijafstand bedraagt 15 centimeter. Na het zaaien licht aanharken en de grond aandrukken. Na opkomst de planten uitdunnen tot 4 cm in de rij. Bij dichtere stand kan makkelijk smet (rot) optreden. Geoogst kan worden in december als de plantjes 10 cm hoog zijn. Later kunnen de planten doodvriezen.De opbrengst bedraagt ongeveer 1,5 kg/m².

Voorjaars- en zomerteelt: zaaien op rijen met een rijafstand van 15 cm. Na het zaaien licht aanharken en de grond aandrukken. Na opkomst de planten uitdunnen tot 4 cm in de rij. De opbrengst bedraagt ongeveer 1,5 kg/m².

Onder glas
Winterteelt: breedwerpig zaaien vanaf eind september tot eind oktober onder glas of platglas. Bij deze teelt wordt er niet uitgedund. Na het zaaien het zaad licht inharken en de grond aandrukken. Het zaaibed moet tot de opkomst vochtig gehouden worden. Ook wordt er wel op perspotjes gezaaid. Geoogst kan worden vanaf half november tot half februari. De opbrengst bedraagt ongeveer 1,5 kg/m².

Zaadteelt
De teelt van zaad werd gedaan op de duinzandgronden van Noord-Holland, vandaar de rasnaam 'Grote Noordhollandse'. In november en december werd op rijtjes met een rijafstand van 30 cm gezaaid en in de rij bedroeg de plantafstand 2 cm. In april en mei bloeiden de planten en in juli viel het rijpe zaad op de grond. Dit werd uit de grond gezeefd.

Consumptie
Veldsla kan zowel koud als warm gegeten worden bij slaatjes, voorgerechten, in soepen en bij vlees, vis of gevogelte. U kan veldsla ook goed gebruiken als garnering bij soep of omeletten. Snij daarvoor de blaadjes fijn zoals bij peterselie.

Bewaren/bewerken
Bij de aankoop zit de wortel vaak nog aan de blaadjes. Let er bij aankoop op dat de blaadjes frisgroen zijn.
Sla kunt u het beste in de groentelade van uw koelkast bewaren. Laat de sla echter niet in een gesloten verpakking zitten. Laat de bladeren van sla heel of scheur ze in stukjes. Snijd de sla beslist niet. Door scheuren blijft uw sla langer mooi en vers.

Voedingsstoffen
De voedingswaarden van 100 gram verse veldsla:
Energie: 85 kJ, 20 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer: 4.0 mg
Koolhydraten: 3.0 g
Natrium: 15 mg
Calcium: 25 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 40 mg

De voedingswaarden van 100 gram gekookte veldsla zonder zout:
Energie: 136 kJ, 32 kcal
Eiwit: 3.0 g
IJzer: 4.0 mg
Koolhydraten: 5.0 g
Natrium: 15 mg
Calcium: 25 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.5 g
Vitamine C: 6 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten