zondag 18 april 2010

Waterspinazie

De waterspinazie of waterwinde is een kleine, semi-waterplant, die in moerassen groeit. De waterspinazie groeit in het water of in de vochtige aarde. De stengels zijn hol, waardoor ze op het water kunnen drijven. De plant kan wortels vormen aan zijn stengelknoppen.

Teelt
De planten worden vermeerderd door stekken, die in de natte aarde worden geplant. Na 30 to 40 dagen kan er al worden geoogst. Onder tropische omstandigheden kan de plant het hele jaar worden geteeld. De geoogste bladeren worden gebundeld op lokale markten aangeboden.
 
Consumptie
De bladeren en bladstelen kunnen net als spinazie worden gegeten of rauw aan salades worden toegevoegd. De bladeren zijn rijk aan niacine, caroteen en kalium.
 
Bewaren/bewerken
Waterspinazie wordt bewaard in een zak in de koelkast. Ongeveer 2-3 dagen houdbaar.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde waterspinazie per 100 gram:
Energie: 19 kcal, 79 kJ
Eiwit: 2.6 g
Vet: 0.2 g
Koolhydraten: 3.14 g
Water: 92.47 g
Thiamine (vitamine B1): 0.03 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.1 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.9 mg
Vitamine B6: 0.096 mg
Vitamine C: 55 mg
Calcium: 77 mg
IJzer: 1.67 mg
Magnesium: 71 mg
Fosfor: 39 mg
Kalium: 312 mg
Natrium: 113 mg
Zink: 0.18 mg
Koper: 0.023 mg
Mangaan: 0.16 mg
Selenium: 0.9 mcg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten