zondag 18 april 2010

Yam

De yam is een benaming voor een eetbare wortelknol. Welke eetbare wortelknol precies bedoeld wordt hangt af van de context. Veelal zal het een lid van het geslacht Dioscorea gaan. De knollen zijn in vorm zeer variabel. Ze kunnen rond, langwerpig of vertakt zijn. Het gewicht van een uitgegroeide knol kan 1 kilo tot meer dan 50 kilo zijn. De binnenkant kan wit, geel of roze gekleurd zijn.


De yam is in de tropen als stapelvoedsel net zo belangrijk als de aardappel in de gematigde streken.
 
Consumptie
Ze kunnen worden gekookt, gebakken of gefrituurd. Verder kunnen de knollen tot meel, chips en deeg worden verwerkt. In Afrika wordt uit het meel met water een brijige massa (“fufu”) gemaakt.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 422 kJ 101 kcal
Water: 70.1 g
Eiwit: 2.0 g
Koolhydraten: 22.5 g
Vet: 0.2 g
Vezels: 3.3 g
Vitamine B1: 0.09 mg
Vitamine B2: 0.03 mg
Vitamine B6: 0.18 mg
Vitamine C: 9 mg
Natrium: 10 mg
Kalium: 400 mg
Calcium: 25 mg
Fosfor: 45 mg
IJzer: 0.90 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten